Voor ouders

ELK KIND EEN KLEINE PRINS

EMOTIONEEL EN PRAKTISCH

Je kind heeft kanker. Op zoiets is niemand ooit voorbereid. Je zegt tegen jezelf dat de dokters zich hebben vergist. De grond zakt onder je voeten weg. Je voelt je radeloos, vreselijk boos en misschien wel schuldig. Je zou alles doen om je kind te genezen. Je bent bovenal ontzettend bang, bang voor wat komen gaat.

 

Kanker vergt veel van je kind, van de andere kinderen, van iedereen om je heen, maar vooral ook van jullie als ouders. De diagnose schudt als een aardbeving alles wat ooit vanzelfsprekend leek, door elkaar. Met de diagnose sta je aan het begin van een lange beproeving, een zware storm die het uiterste van jullie vergt. Het is haast onmogelijk die storm alleen te doorstaan. Terwijl je al je energie nodig hebt om er voor je kind te zijn en zelf op je benen te blijven staan, moet je je een weg banen door de doolhof van medische en administratieve instanties. Kleine Prins is er om je bij al die zaken op weg te helpen.

 

Kleine Prins is in 2014 precies 40 jaar geleden opgericht door de ouders van een kind met kanker. Inmiddels is de vzw uitgegroeid tot een grote groep vrijwillige medewerkers die zich in Limburg met hart en ziel inzet voor kinderen die voor de leeftijd van 18 getroffen worden door een vorm van kanker of een andere levensbedreigende ziekte. Een groot deel vrijwilligers zijn ouders die de storm die de diagnose kanker bij een kind betekent, uit eigen ervaring kennen. Kleine Prins is hun netwerk waarbinnen ze kennis, ervaring en relaties met andere ouders en kinderen delen. Kleine Prins wil jullie hele gezin bijstaan met emotionele, materiële en financiële steun.

EMOTIONEEL EN PRAKTISCH

Ervaringsdeskundige ouders zijn een luisterend oor voor ouders en delen hun ervaringen als leidraad voor wat komen kan. Ze kunnen ook praktische hulp bieden.

 

Verder kunnen de begeleiders ook een beroep doen op een aantal psychologen vrijwilligers die hen indien nodig bijstaan en wegwijs kunnen maken binnen de geestelijke gezondheidszorg. Een gezin in nood kan eventueel doorverwezen worden. Daarnaast start Kleine Prins in 2019 ook met praatgroepen en praatwandelingen voor ouders.

 

“Voor ons betekent Kleine Prins een organisatie die in zeer moeilijke tijden een grote zorg van je wegneemt op een zeer zorgzame manier. Kleine Prins staat je bij in moeilijke periodes en deelt voor een stuk het leed dat je meemaakt.” (Benjamin)“Kleine Prins betekent voor ons in contact komen met andere ouders en kinderen die hetzelfde doormaken, maar toch andere verhalen horen, steun en begrip omdat hun kinderen ook ziek zijn (geweest), antwoorden op vragen en nog meer vragen…” (Thomas) “Kleine Prins is voor ons geen uitleg moeten geven en ook niet altijd alleen maar moeten praten over je ziekte, een hele toffe bende die zich belangeloos inzet voor anderen, weten dat je er niet alleen voorstaat, mensen die weten waarover ze praten,… Eigenlijk kan ik blijven opsommen, maar het komt het erop neer dat we zeer blij en eeuwig dankbaar zijn voor zowel de emotionele en de financiele steun.” (Warre)

EVENEMENTEN

FINANCIEEL

 

Ook gezinnen met een kind met kanker willen er af en toe even tussenuit. Kleine Prins organiseert daarom elk jaar verschillende gezinsevenementen. Op deze dagen komen alle kinderen van de getroffen gezinnen samen in een feestelijke context. Even weg van de dagelijkse routine. “Een zorgeloze dag vol met plezier en samenhang waar wij allemaal als één kunnen zijn, zonder zorgen en pijn. Gelukkig en blij en met mensen die er zijn… Dank je is niet genoeg op zo een een dag… Eén blijde lach, één blik van het bestuur zegt genoeg: “Wij zijn er voor jullie.” Bedankt Kleine Prins.”(Anoushka) “Voor ons zijn jullie en de dagen dat we samen zijn een verademing. We kunnen dan weer met volle moed verder werken aan de gezondheid van ons kind. We zijn blij dat wij jullie hebben leren kennen.” (Jordi)

FINANCIEEL

 

Het gebeurt vaak dat een van jullie zijn of haar job opgeeft om jullie kind dag en nacht te kunnen verzorgen.

Kleine Prins kan tussenkomen met het betalen van remgelden als gezinnen de facturen niet langer kunnen betalen.